Kinderopvang

Op zoek naar kinderopvang in hartje Tienen? Dan ben je bij Groepsopvang De Hartjes aan het juiste adres!
 
De Hartjes vzw is een door Kind en Gezin erkend opvanginitiatief met 71 opvangplaatsen.

Wij bieden opvang aan de allerkleinsten tot aan de schoolinstap.
 

Ons Pedagogisch project

Ons pedagogisch beleid is gebaseerd op verschillende pijlers, die elk op zich belangrijk zijn in de omgang met kinderen:
Respect hebben voor de eigenheid van elk kind
Zorgen voor geborgenheid
Structuur en regels bieden
Stimuleren
Zelfstandigheid bevorderen
Kinderen laten participeren
 
In de Hartjes wordt er gewerkt met horizontale leeftijdsgroepjes en een vast team van kindbegeleiders en vlinders per afdeling.
                Baby: 0 tot +/- 10maanden
                Kruipers: 10 à 12maanden tot +/- 18maanden
                Peuters: +/- 18 maanden tot schoolinstap
Kinderen die starten in De Hartjes starten met een wenweek. Dit om de kindjes stapsgewijs aan hun nieuwe omgeving en nieuwe begeleiders te laten wennen. Het geeft de kinderbegeleiders de mogelijkheid om de gewoontes van dit nieuwe kindje te leren kennen en alvast een goede band op te bouwen met de ouders.
Tijdens de wenweek is de informatie-uitwisseling tussen de ouders en kinderbegeleiders héél belangrijk. Het is de bedoeling dat de begeleidsters een zicht krijgen op de ‘gewoontes’ die het kindje al heeft vanuit de vertrouwde thuisomgeving. De gebruiken van thuis en van de groepsopvang worden op elkaar afgestemd. Dit betekent minder stress voor kind en ouders.
Een geleidelijke overgang werkt stress verminderend voor het kind en is daardoor ook een preventieve maatregel van wiegendood.
Ook de kindjes die binnen De Hartjes doorschuiven naar een volgende leefgroep gaan op bepaalde momenten wennen in de volgende leefgroep. Hierdoor wordt er een vertrouwensband opgebouwd tussen de “nieuwe” kinderbegeleider en het kind.
Vanuit dit vertrouwen groeit er een gevoel van veiligheid en geborgenheid, waardoor het kind aan vertrouwen wint en zo gestimuleerd wordt om de omgeving te exploreren.
De groepssamenstelling gebeurt ongeveer een maand voor iedere schoolinstap.
Kinderen schuiven door op basis van leeftijd en ontwikkelingsevaluatie.
Het aantal vrijgekomen opvangplaatsen per leefgroep bepaalt welke kinderen kunnen doorschuiven en eventuele vrije plaatsen worden vervolgens aangevuld met nieuwe kinderen.
 
Via positieve stimulering willen we kinderen laten groeien en ontdekken. Willen we hen laten ontplooien tot zelfstandige mensjes met een gezonde dosis zelfvertrouwen.
Om dit alles optimaal te laten functioneren maken we gebruik van leefregels. Binnen deze regels mag er gespeeld en geëxperimenteerd worden. We streven naar een evenwicht tussen vrije en begeleide activiteiten en een evenwicht tussen spel en rust. Binnen het groepsgebeuren blijft de individuele aandacht en het respect voor elk kind op zich belangrijk.
Omdat elk kind anders is, wordt de leefruimte opgedeeld in verschillende speelhoeken, elk met ander speelgoed, zodat elk kind in optimale omstandigheden kan ontwikkelen. Zo staat het speelgoed steeds binnen handbereik en evolueert het mee met hun ontwikkeling.
Ook kinderen met een specifieke zorgbehoefte kunnen terecht in onze werking. Het betreft voornamelijk kinderen met extra aandachtnoden die zich manifesteren tijdens hun verblijf in onze werking of bij intake van kinderen via doorverwijzing.
 
We willen onze werking zo goed mogelijk in beeld brengen en gebruiken hiervoor muurborden
–  Weekmenu: de weekmenu wordt duidelijk en aantrekkelijk in beeld gebracht in de inkomhal
– Dag aanbod: een overzicht met het activiteitenaanbod en dagindeling op iedere afdeling
– MemoQ en overige projecten: centraal op het gelijkvloers brengen we de werking in beeld
We werken met het meetinstrument MemoQ om de kwaliteit in onze opvang te monitoren, te evalueren en bij te sturen.
Het observatie instrument Ziko VO gebruiken we om het welbevinden en de betrokkenheid van ieder kind in kaart te brengen en om de verschillende ontwikkelingsdomeinen en talenten van een kind te observeren. Deze observaties gebruiken we tijdens de doorschuifbesprekingen, bij vragen en/of bezorgdheden als leidraad voor een oudergesprek
Doorheen de dag komen verschillende routines aan bod die zorgen voor structuur en veiligheid en tijdens deze routines zetten we actief in op taalstimulering en taalverwerving.
Dagverloop, aandachtspunten en wenweek toevoegen

Scroll naar boven