Missie

Onze Missie

Geïnspireerd vanuit de christelijke waarden wil De Hartjes kwaliteitsvolle groepsopvang bieden, waar elk kind zijn unieke zelf kan zijn, ook met specifieke zorgen of vanuit andere culturen en religies.
Een team van professionelen en vrijwilligers stimuleert kinderen op maat van hun ontwikkeling door gedifferentieerd te werken met oog voor eenieders WEL-zijn.
Kortom: werken met hart en ziel voor het kind. 
Openheid, communicatie, vertrouwen en vernieuwing zijn belangrijke bouwstenen. Ouders zijn hierin voor ons de eerste partners. 

Onze Visie

Kwaliteitsvolle kinderopvang realiseren

Geïnspireerd vanuit de christelijke waarden wil De Hartjes kwaliteitsvolle groepsopvang bieden, waar elk kind zijn unieke zelf kan zijn, ook met specifieke zorgen of vanuit andere culturen en religies.
Een team van professionelen en vrijwilligers stimuleert kinderen op maat van hun ontwikkeling door gedifferentieerd te werken met oog voor eenieders WEL-zijn.
Kortom: werken met hart en ziel voor het kind. 
Openheid, communicatie, vertrouwen en vernieuwing zijn belangrijke bouwstenen. Ouders zijn hierin voor ons de eerste partners. 

voor ELK kind

Groepsopvang de Hartjes vzw is een door Kind en Gezin erkend opvanginitiatief met 71 opvangplaatsen.  Wij bieden opvang aan de allerkleinsten tot aan de schoolinstap.
We staan open voor iedereen en willen een plaats zijn waar kinderen zich thuis voelen, warmte, rust, geborgenheid en veiligheid ervaren.
Waar kinderen kunnen ontdekken en plezier beleven.
Dagelijks verwelkomen wij kindjes van diverse nationaliteiten, verschillende achtergronden en culturen, jongens en meisjes, kindjes met specifieke zorgbehoeften en aandachtsnoden, verschillende overtuigingen, … kortom een bonte mix van kleine mensjes.
Ieder van hen krijgt hier de mogelijkheid om zichzelf te zijn en te leren van leeftijdsgenootjes.
De opvang gebeurt op een pedagogisch verantwoorde wijze, in een sfeer van warmte en vertrouwen, gebaseerd op wederzijds respect. De individuele aandacht voor elk kind blijft belangrijk, zodat hij/zij zich kan ontplooien tot een zelfstandig wezentje met voldoende zelfvertrouwen.

met een professioneel team

Het Hartjes-team bestaat uit gekwalificeerde mensen die elk op hun werkterrein waken over de gezondheid, het lichamelijk, psychisch en sociaal welzijn van de kinderen.
Vanuit onze pedagogische visie streven we naar een optimaal pedagogisch klimaat voor elk kind. 
Wij dragen beroepsgeheim hoog in ons vaandel.
Ook stagiaires maken tijdelijk deel uit van onze teams.  Omdat we het belangrijk vinden dat opleiding en werkveld op elkaar afgestemd zijn, vinden we een intense samenwerking met de scholen waarvan de leerlingen hier stage lopen, belangrijk. 
Voor extra aandacht en vertroetelmomenten zorgen ook onze vrijwilligers, die een extra touch kunnen geven aan onze kinderopvang.

in een lerende organisatie

De Hartjes wil een lerende organisatie zijn, waar kennisverwerving, kennisdeling en het inzetten van competenties en talenten een natuurlijke houding is.  We trachten voortdurend bij te blijven en te evolueren/te innoveren waar relevant. Via overleg in staf-, team- en personeelsvergaderingen enerzijds en functioneringsgesprekken anderzijds, willen we onze professionaliteit op peil houden en de onderlinge samenwerking optimaliseren. 

op maat van hun ontwikkeling / WEL-zijn

De eerste levensjaren van een kind zijn uitermate belangrijk in de vorming van zijn persoonlijkheid, zelfbeeld en vertrouwen in zijn omgeving.  Bij de Hartjes kiezen we bewust voor verticale leefgroepen, waar zowel aandacht is voor fysieke als psychische veiligheid.  Iedere leefgroep heeft zijn vaste begeleidsters die de kinderen opvangen en stimuleren op de verschillende terreinen van hun ontwikkeling.  Hierbij houden we zoveel mogelijk rekening met de eigenheid van ieder kind en bieden we activiteiten aan die hierop inspelen.
We vinden het belangrijk om kinderen positief te stimuleren in hun algemene ontwikkeling en via een gepast spelaanbod besteden we extra aandacht aan grove en fijne motoriek, aan sensorische ontwikkeling en zintuiglijke bewustwording, aan taalontwikkeling en sociale vaardigheden, aan welbevinden en betrokkenheid.                          
We bieden gebalanceerde, gezonde en gevarieerde voeding aan. Onze maaltijden worden dagvers bereid; soep, middagmaal en fruitpap.

Openheid, communicatie, vertrouwen en vernieuwing als bouwstenen

Zowel in onze onderlinge relaties als naar de ouders toe, willen we streven naar een klimaat van openheid en vertrouwen. Communicatie speelt hierin een essentiële rol.   
Naar de ouders toe is persoonlijk overleg en informatieoverdracht zeer belangrijk en dit zowel mondeling als schriftelijk (bv. via heen-en-weerboekjes, wenweek, feedbackgesprekjes, …). 
Ook binnen onze werkrelaties besteden we heel wat aandacht aan onderlinge communicatie. We willen werken in een open cultuur met een goede verstandhouding tussen staf, kinderbegeleiders en bestuur.  De zorg voor onze medewerkers is belangrijk, want kwaliteitsvolle kinderopvang realiseren is enkel mogelijk als dit proces door ALLE medewerkers gedragen wordt.
Naast een stevige basis, zijn we ook steeds op zoek naar vernieuwing. 

Ouders als eerste partners

Als groepsopvang nemen we een stukje van de verzorging en opvoeding van de ouders over.  Zij vertrouwen ons hun grootste schat toe.  We worden partners in het opvoedingsproces van de kinderen die ons toevertrouwd worden.  Het spreekt dan ook voor zich dat persoonlijk contact met de ouders, eerlijke informatieoverdracht, wederzijds respect en een open communicatie waarin problemen bespreekbaar zijn, pijlers zijn van onze samenwerking met ouders.  Zij kunnen altijd terecht met verhalen, zorgen en vragen over hun kind. Onze medewerkers maken graag tijd voor hen.

Ons Pedagogisch project

Ons pedagogisch beleid is gebaseerd op verschillende pijlers, die elk op zich belangrijk zijn in de omgang met kinderen:
Respect hebben voor de eigenheid van elk kind
Zorgen voor geborgenheid
Structuur en regels bieden
Stimuleren
Zelfstandigheid bevorderen
Kinderen laten participeren
 
In de Hartjes wordt er gewerkt met horizontale leeftijdsgroepjes en een vast team van kindbegeleiders en vlinders per afdeling.
                Baby: 0 tot +/- 10maanden
                Kruipers: 10 à 12maanden tot +/- 18maanden
                Peuters: +/- 18 maanden tot schoolinstap
Kinderen die starten in De Hartjes starten met een wenweek. Dit om de kindjes stapsgewijs aan hun nieuwe omgeving en nieuwe begeleiders te laten wennen. Het geeft de kinderbegeleiders de mogelijkheid om de gewoontes van dit nieuwe kindje te leren kennen en alvast een goede band op te bouwen met de ouders.
Tijdens de wenweek is de informatie-uitwisseling tussen de ouders en kinderbegeleiders héél belangrijk. Het is de bedoeling dat de begeleidsters een zicht krijgen op de ‘gewoontes’ die het kindje al heeft vanuit de vertrouwde thuisomgeving. De gebruiken van thuis en van de groepsopvang worden op elkaar afgestemd. Dit betekent minder stress voor kind en ouders.
Een geleidelijke overgang werkt stress verminderend voor het kind en is daardoor ook een preventieve maatregel van wiegendood.
Ook de kindjes die binnen De Hartjes doorschuiven naar een volgende leefgroep gaan op bepaalde momenten wennen in de volgende leefgroep. Hierdoor wordt er een vertrouwensband opgebouwd tussen de “nieuwe” kinderbegeleider en het kind.
Vanuit dit vertrouwen groeit er een gevoel van veiligheid en geborgenheid, waardoor het kind aan vertrouwen wint en zo gestimuleerd wordt om de omgeving te exploreren.
De groepssamenstelling gebeurt ongeveer een maand voor iedere schoolinstap.
Kinderen schuiven door op basis van leeftijd en ontwikkelingsevaluatie.
Het aantal vrijgekomen opvangplaatsen per leefgroep bepaalt welke kinderen kunnen doorschuiven en eventuele vrije plaatsen worden vervolgens aangevuld met nieuwe kinderen.
 
Via positieve stimulering willen we kinderen laten groeien en ontdekken. Willen we hen laten ontplooien tot zelfstandige mensjes met een gezonde dosis zelfvertrouwen.
Om dit alles optimaal te laten functioneren maken we gebruik van leefregels. Binnen deze regels mag er gespeeld en geëxperimenteerd worden. We streven naar een evenwicht tussen vrije en begeleide activiteiten en een evenwicht tussen spel en rust. Binnen het groepsgebeuren blijft de individuele aandacht en het respect voor elk kind op zich belangrijk.
Omdat elk kind anders is, wordt de leefruimte opgedeeld in verschillende speelhoeken, elk met ander speelgoed, zodat elk kind in optimale omstandigheden kan ontwikkelen. Zo staat het speelgoed steeds binnen handbereik en evolueert het mee met hun ontwikkeling.
Ook kinderen met een specifieke zorgbehoefte kunnen terecht in onze werking. Het betreft voornamelijk kinderen met extra aandachtnoden die zich manifesteren tijdens hun verblijf in onze werking of bij intake van kinderen via doorverwijzing.
 
We willen onze werking zo goed mogelijk in beeld brengen en gebruiken hiervoor muurborden
–  Weekmenu: de weekmenu wordt duidelijk en aantrekkelijk in beeld gebracht in de inkomhal
– Dag aanbod: een overzicht met het activiteitenaanbod en dagindeling op iedere afdeling
– MemoQ en overige projecten: centraal op het gelijkvloers brengen we de werking in beeld
We werken met het meetinstrument MemoQ om de kwaliteit in onze opvang te monitoren, te evalueren en bij te sturen.
Het observatie instrument Ziko VO gebruiken we om het welbevinden en de betrokkenheid van ieder kind in kaart te brengen en om de verschillende ontwikkelingsdomeinen en talenten van een kind te observeren. Deze observaties gebruiken we tijdens de doorschuifbesprekingen, bij vragen en/of bezorgdheden als leidraad voor een oudergesprek
Doorheen de dag komen verschillende routines aan bod die zorgen voor structuur en veiligheid en tijdens deze routines zetten we actief in op taalstimulering en taalverwerving.
Dagverloop, aandachtspunten en wenweek toevoegen

Scroll naar boven